måndag 29 november 2010

Saffranslängd & Feber

Sitter i köksoffan med tjocksockar och tekopp idag. Typiskt att febern ska krypa på en när det är som finast ute. Tror faktiskt att det var precis så förra året också... Men det verkar faktiskt som det fina vintervädret ska hålla i sej lite till. Dessutom så har jag inte värsta feberfrossan. Men den finns där och eftersom vi har så lite att göra på jobbet just nu, så bestämde jag att det nog var bättre att stanna hemma och kurera mej , så kanske det inte bryter ut till nån dunderförkylning. Annars brukar jag få precis en sån ungefär vid den här tiden på året. Fryser gör jag i alla fall. Överallt utom i ansiktet, för det är jättevarmt och känns helt stort. Knasigt!

Med mej här i köksoffan har jag en bit av den absolut godaste saffransskapelse jag någonsin smakat. Tyvärr är den så himla söt och sjukt onyttig, så inte ens jag (kakmonstret) kan äta särskilt mycket av den på en gång. Men jag tycker så klart att ni ska prova den. Ta med och bjud jobbet på en bit. Du kommer bli kompis med dom allihop...

Till 2 st Saffranslängder med vit choklad
behöver du:

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
13-16 dl vetemjöl
2 påsar saffran
fyllning
75 g smör
300 g vit blockchoklad
1/2 dl socker

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smält smöret, blanda i mjölken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan.
Stöt saffran i en mortel med lite socker och blanda i vätskan tillsammans med salt och socker. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig. Jäs i 30 minuter.
Dela degen i 2 lika stora delar.
Kavla ut plattor. ca 30x40 cm.
Bred smör ovanpå och strö ut hackad choklad och socker.
Vik degen 2 gånger. Jäs i 30 minuter på plåten.
Pensla med ägg och strö pärlsocker på.
Baka mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader.

2 kommentarer:

Lit de Parade sa...

Muuummmmmms!


M @ Lit de Parade

incarnadine sa...

ser ytterst läcker ut! krya på dig! :)