söndag 12 december 2010

Lockar med Honungshjärtan...

Var är den? Julen!
Trots gnistrande landskap, julklappar, mysmusik och julbak verkar den inte vilja infinna sej. Verkar som mitt julmys har tagit en paus i år. Eller så kanske den kommer ifatt snart. Mysigt är det ju i vilket fall som helst.


Just idag sitter jag i soffan, badande i vintersolen som skiner in genom förnstret, och stickar ännu en halsduk och dricker julkryddat kaffe som jag köpte igår. I högtalarna sjunger Nils Landgren och i soffan spinner katten. Åh... vad jag tycker om att vara hemma!
Idag är jag dessutom ensam här. Min käre sambo och lite annat löst folk har gett sej ut på isen för att prova sin fiskelycka. Får se om det går bättre i år än förra året. Skulle va gott med fisk till middag... Men dom är i alla fall kloka nog att inte blint lita på fiskelyckan, så dom packade en rejäl picnickorg innan dom gav sej av.

Så var det dom där kakorna som utlovas i rubriken, som jag försöker locka hit julen med. Dom smakar och doftar nästan pepparkakor och går mycket fortare, för man behöver inte stå och kavla och trycka ut grisar hela kvällen. Jag gör helt enkelt såna här istället för pepparkakor ibland.

Till en liten hög HonungsHjärtan (lite större hög än den på bilden)
behöver du:

125 g smör
150 g fast honung
150 g brun farin
2 ägg
rivet skal av 1 citron
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk mald nejlika
1 tsk riven muskotnöt
2 tsk mald kanel
1 tsk hjorthornssalt

Smält honung, smör och farin i en gryta. Häll massan i en bunke och låte den svalna utan att stelna.
Vispa äggen lätt med citronskal och rör ner i sockemassan tillsammans med kryddorna
Rör ner mjölet och älta degen blank. Låt vila i rumstemperatur ett par timmar.
Kavla ut degen, ca 1 cm tjock, på mjölat bakbord och ta ut hjärtan.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Inga kommentarer: