söndag 13 december 2009

Ettårskalas


Vi bjöd in hyresvärdarna, som också är våra närmsta grannar, på fika ikväll. Vi firade ett år här i Knipared. Som vanligt var lilla Pia nästan rörd till tårar av att Johan och jag trivs så bra med att bo här. Hon är den sötaste lilla tant jag har träffat på mycket länge...
Vi satt i köket och pratade strunt. Mest dom som pratde... Men, jag förstår väl att det kan vara lite roligt att ha nån annan att prata med, nån gång, än den man bor tillsammans med. Det pratades om jultraditioner, gamla jobb (Jussi har varit busschaufför) och givetvis blev det som vanligt en massa kattprat.
Vi hann faktiskt få i oss lite kaffe och kaka också och den kakan tänkte jag att ni skulle få receptet till här. Tyvärr hann jag inte ta nåt foto innan halva kakan var försvunnen, men ni ser ju hur god den ser ut i alla fall...


Annatårta
100 g smör
2 ägg
2 1/4 dl socker
1 1/4 dl gräddfil
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk kanel
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
Glasyr
2 äggvitor
2 1/2 dl socker
3 msk vatten
Garnering
Frysta bär t ex vinbär eller lingon

Smörj och bröa en slät hålform, ca 1 1/2 liter.
Smält fettet och låt det svalna. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil, matfett, kryddor och mjöl blandat med bikarbonat eller bakpulver. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 45 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Vispa äggvitorna till glasyren till hårt skum. Koka vatten och socker till det, vid prov, trådar sig. Häll den heta lagen över vitorna under vispning. Fortsätt att vispa tills glasyren kallnat. Bred den flödigt över kakan.
Garnera med knappt tinade bär strax före servering.
Tips för den som har lite bråttom: Om du inte orkar göra glasyren själv och bor i närheten av en butik som har ett litet amerikanskt sortiment, så kan du gå och köpa en burk MashmallowFluff. Det är samma sak precis.

Hoppas det smakar!

1 kommentar:

Eva-Lena sa...

Åh,det låter så mysigt att bo med dig Erica, hälsa Johan det.