torsdag 10 december 2009

Julbröd


Jaha... Då har jag bakat bröd igen och som vanligt blev det ju så gott så jag tycker att alla ska få smaka.
Det här är lite tidskrävande om man inte kan göra två saker samtidigt. Men ni som lyckas med sånt kan ju göra nåt annat medan degen jäser och inte bara sitta bredvid och vänta.
Jag hade massor av saker som jag hade tänkt göra i väntan på att degen skulle svulla till sej. Men, som vanligt, verkar allt det där inte riktigt blivit gjort. Många gånger undrar jag vart mina dagar tar vägen. Dom kommer och går och allt som jag har tid med nu blir ändå inte gjort. Lustigt..?
Åter till brödet.
Hittade detta receptet i en gammal Lantliv Jul.

Till 2 limpor behövs:
2 dl rågmjöl
2 dl kokande vatten
50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 dl mörk brödsirap
2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 msk malda pomeransskal
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl vetemjöl

Häll det kokande vattnet över rågmjölet, rör till en tjock gröt. Låt kallna.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av det ljumma vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, det skållade mjölet, salt, sirap, solroskärnor, russin pomerans, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen väl i ca 10 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela den i två bitar och forma dem till lipor. Lägg dem i bakformar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Ställ in en långpanna i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden på galler i mitten av ugnen Häll 1 dl vatten i långpannan och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk värmen till 200 grader.
Baka bröden i ca 45 minuter.
Klart!

Under tiden det jäser kan ni ju få lyssna på lite julnostalgi i form av
Kalle Anka.

Inga kommentarer: