onsdag 22 december 2010

Klappar och Fruktkaka

Idag jobbade jag sista arbetsdagen för detta året. Tänk att jag ska ha lite jullov nu. Underbart! Det kommer förmodligen vara över innan jag märkt att det börjat, som vanligt. Men, jag ska försöka göra så lite som möjligt dessa dagar. Njuta lite av livet.
Som vanligt bär det av hem till kära Småland över jul. I morgon kväll åker vi. Hoppas det inte blir på tok för jobbigt att köra. Man har ju hört lite skräckhistorier dom senaste veckorna. Håll tummarna...

Här har kvällen, som nu lider mot sitt slut, gått i bakningens tecken. Lite julklappar har blivit inslagna också i väntan på att det goda i ugnen ska bli klart. Jag har bakat det jättegoda Decemberbrödet, med massa frukt och nötter i, som ni fick receptet på förra året. Receptet finns här om ni, mot all förmodan, skulle ha glömt det.
En mastig skotsk vinterkaka har det blivit också...
Nu ska jag faktiskt göra nåt jag inte gjort förut. Jag ska ge er ett recept på en kaka som jag själv inte har smakat än. Den är nämligen inte riktigt klar. Men om ni ska hinna äta den under julen, så måste jag skriva receptet nu. Den ska nämligen vila nån eller några dagar innan man äter den...
Men, jag tror att den är supersmaskig.

Till en Skotsk Vinterkaka för ca 12 pers
behöver du:
5 torkade fikon
8 torkade dadlar
8 torkade aprikoser
1/2 dl korinter (eller russin)
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
1 dl apelsinmarmelad
100 g riven mandelmassa
1 1/2 d strösocker
200 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1 tak mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 1/2 dl whisky
1 dl Cointreau, Grand Mariner eller annan citruslikör

Blötlägg den torkade frukten över natten. Låt frukten rinna av och hacka den tillsammans med mandel och nötter. Blanda frukthacket med marmeladen och mandelmassan.
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (24 cm)
Rör socker och smör pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en luftig smet. Blanda i grädden.
Blanda mjöt, bakpulver och kryddor och blanda ner det i smeten. Rör ner fruktblandningen och blanda ordentligt. Ös över smeten i formen.
Grädda kakan i 200 grader 45 - 50 minuter längt ner i ugnen. Sänkt värmen till 175 grader efter halva tiden.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen ca 2 timmar. När kakan kallnat, skeda över whisky och likör.
Låt kakan stå 2 dagar i kylen, så den blir saftig, men servera den rumsvarm.
Halvsmält vaniljglass och en klick aprikosmarmelad ska vara gott till, står det här...

Inga kommentarer: