måndag 4 januari 2010

Decemberbröd


Jag hade så fullt upp att baka bröd till nära och kära innan jul så jag hann inte baka det här brödet till mej själv. Men om ni vill prova på nåt nytt och smakrikt bröd så är det detta som gäller. Det är så gott, så jag vet inte hur jag ska beskriva det. Dessutom så räcker det i evigheter. Ett tips.., är ni inte mer än två i hushållet, så dela brödet på mitten och frys halva. Annars hinner ni inte äta upp det innan det blir för gammalt.

Till 1 stort bröd behöver du:
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1/2 dl torkade aprikoser klippta i bitar
1 dl hela hasselnötter
1/2 dl valnötter

Blanda samman filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt allt det andra.
Blanda väl men försiktigt.
Smörj en stor brödform (3 l) eller klä den med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och pudra över lite mjöl.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 60 minuter i 200 grader, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.
Täck brödet med folie om det behövs, så det inte bränns.
Brödet mår bäst om det får vila ca 5 timmar i formen efter gräddningen.

Inga kommentarer: