måndag 22 november 2010

Pumpasoppa & Växthusmys

Vintern har kommit till stan. Snön ligger vit och trädgrenarna gnistrar av finaste rimfrost.
Jag gillar verkligen vintern!
Visst, det är kallt och ruggigt. Det tar 5 minuter extra på morgonen för att man måste klä på sej i flera lager. Men, det får det vara värt för allt det vackra man får. Dessutom gör ju den vita snön underverk i vintermörkret. Allt blir mycket ljusare och tystare. I like!


Jag och Kamrat Sofi trotsade minusgradern i lördags för en kväll med efterlängtat växthus mys. Lite kallt, kanske. Men, ska det mysas så ska det!
Så det var bara att tända en hel hop med ljus, bylsa på sej alla kläderna och surpla ganska mycket vin. Det blev precis så mysigt som vi hade tänkt det och vi hann med och analysera livet, oss själva och nästan alla andra.

Innan vi kurade in oss bland ljusen i lilla huset så värmde vi magarna med en vacker och varm pumpasoppa. Jättegod är den och har en underbar orange färg. Prova!

Pumpasoppa 4 port
ca 1 kg pumpa, t ex 1 butternut squash (ca 750 g pumpakött)
2 gula lökar
smör och olja till stekning
några kvistar timjan
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
salt
nymalen svartpeppar
saften av en halv apelsin
1 dl rostade pumpakärnor

Skala och kärna ur pumpan, tärna pumpaköttet. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör och olja i en kastrull, tillsätt pumpa, fortsätt fräsa lite till. Tillsätt vatten, timjan och buljongtärning och koka tills pumpan är mjuk, 10-15 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde, smaka av med salt, peppar och pressad apelsin.
Strö pumpakärnor över soppan vid servering.

Inga kommentarer: