Kände igår hösten i luften. Gissa om jag blev glad!? Äntligen börjar sommaren närma sej sitt slut för i år. Sommaren, denna tid av innesitteri och värmeslag, som jag inte riktigt förstår mej på. Utevärme har liksom aldrig varit min grej. Inne får det gärna vara varmt om det bara är kallt ute.
På tal om ute... Vi ringde in tre goda vänner idag och gick på svampjakt. Vädret var kanon och svampen nappade som aldrig förr. Korgen var fylld med råge av soppar, kantareller och tofsskivlingar innan vi vände kosan hemåt. Även en full burk med blåbär fick följa med hem.
På menyn skrevs: Svampsoppa och Cornbread. Blåbärspaj med vaniljsås. Jag sitter inte här hungrig nu, vill jag lova.
Med höstluften kommer inte bara mysväder och tjocksockar. Min baklust återvänder också.
Så, fram med degbunken och hushållsvågen, för nu sätter årets baksäsong igång!
Hösten första bakverk hittade jag i coops tidning "Mersmak". Det blev en:
CoffeeCake med Äpple och Valnöts/Kanelströssel
Till 8-10 bitar behöver du:
125g smör, rumsvarmt
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 äpplen, skalade, kärnade urkärnade och skivade
Strössel:
50g smör, smält
6-7 digestivekex, smulade
1/2 dl farinsocker
1 tsk kanel
1 dl valnötter, grovhackade
Smöra och bröa en rund bakform (28 cm i diameter)
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägg och gräddfil. Blanda samtliga torra ingredienser och rör ner i smeten.
Häll hälften av smeten i formen. Fördela äppelskivorna över smeten. Blanda alla ingredienser till strösslet. Strö hälften av strösslet över äpplena. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.
Grädda kakan ca 1 timme mitt i en 175gradig ugn. Täck med folie mot slutet om strösslet börjar få för mycket färg.
Låt kakan svalna i formen på ett galler.
2 kommentarer:
Underbart! Ännu en som älskar "den vår di svage kalla höst"!
Ja! I just LÖÖÖV it! :D Jag tycker nog om det mesta med årstiderna. Det är bara sommaren och jag som kommer på kant ibland...
Skicka en kommentar