tisdag 20 juli 2010

Bärtunga saftbuskar och Värmeslag

Jag är verkligen ingen sommarperson! Senaste veckorna har jag bara velat ligga inne (helst i källaren) farmför fläkten med en blöt handduk på pannan och en stor kanna saft. Tyvärr är detta inte alls vad jag har haft för mej. Nä... Jag har minsann jobbat. Nästan helt själv dessutom. 90% av mina arbetskamrater har ju gått på semester och lever det goda livet i diverse segelbåtar och fjällstugor. Allt detta medan jag sliter i mitt anletes svett i en industribyggnad som fungerar likadant som alla såna: Kontor, där folk sitter stilla framför sina datorer = AC, Arbetslokaler, där folk kroppsarbetar och rör på sej = ingen AC och värmande plåttak. Inte bra!

På kvällarna, medan jag väntar på att solen ska ge sej av, sitter jag nu inne och tittar på bästa "livsstilTV". River Cottage! Hugh har verkligen blivit min nya idol!
Blev t.o.m så inspirerad av honom i kombination av värmen att jag, igår kväll efter solens hemgång, gick ut och plockade några liter svarta vinbär och kokade godaste saften.
Lätt och gott! Med mycket is och ett fint sugrör kommer mina sommadagar helt klart bli lite lättare att ta sej igenom nu...

Saft på Svarta vinbär

2 kg svarta vinbär
18 dl vatten
1/2 kg socker till varje liter avrunnen saft.

Vattnet kokas upp och de sköljda bären läggs i, låt bären koka 15 minuter och låt saften självrinna genom en saft sil eller vad du brukar använda.
Mät saften som sedan kokas upp, därefter iröres sockret. Saften och sockret kokas i 10 minuter. Skumma saften noga!
Häll upp saften på rena, varma flaskor och tillslut.

1 kommentar:

incarnadine sa...

Lördagens Tv på förmiddagarna är ju bäst! 100 procent bonde e ju go med! Synd attt vi inte har så mkt vinbär här hemma annars hade det kasnke räckt till saft hos oss med. :) hihi en annan går ju ute och jobbar istället, i gassande solsken...

Vad har du för arbetsuppgifter?