lördag 26 juni 2010

Midsommarafton och Antismalpaj

Midsommarafton sprang förbi som en gepard.
Vi firade sommarens (nästan)längsta dag på en blåsig ö i skärgården utanför västkusten med vänner och hund. Sill och potatis på eftermiddagen. Sen badade några som var tvugna att hävda sej lite. Med badet avklarat återvände vi till matbordet, men då med kaffe och pajen jag nämde sist jag skrev. Oj, vad god den va. Den tog helt slut!
Som sig bör hade vi även en lek- och speltimme. På schemat kunde man läsa krocket och kubb (surprise!). Krocket va tydligen inget som nån av oss va särskilt bra på igår. Vi spelade nog inte ens riktigt klart. Kubben , däremot, va väldans skoj. Det blev lite oväsen på arenan när vi tjejer vann med stora marginaler första omgången, så vi var tvugna att göra ett sidbyte och spela en omgång till. Som tur är, för hsfridens skull så lyckades våra stora starka män vinna (nätt och jämt) andra matchen, så vi kunde lägga ner yxor och knölpåkar och tända grillen.
Framåt midnatt lyckades jag ta mej ur matkomat så jag och Johan kunde hoppa in i bilen och åka hem till sköna varma sängen...

Vit chokladsmulpaj 4 port

Fyllning
400 g jordgubbar och rabarber i bitar
1 - 2 tsk potatismjöl
2 msk socker
Pajskal
100 g vit blockchoklad
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl mjöl
1,75 dl socker

Vänd försiktigt ner socker och potatismjöl med fruktbitarna i en skål. Lägg röran i en ugnsfast form.
Hacka chokladen. Blanda ihop smör, socker och mjöl till en smulig deg. Tillsätt chokladen. Blanda.
Smula degen över röran i formen.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader.
Servera med en kula vaniljglass eller lite uppvispad creme fraiche med vaniljsocker.
(Om ni tycker att min paj sej lite stor ut så kan det vara för att jag gjorde en dubbel sats)

Inga kommentarer: