tisdag 20 april 2010

Soppa och nybakat bröd

Ännu en helt vanlig dag har passerat.
Steg upp vanligt tidigt, jobbade förmiddagen på mitt vanligt tråkiga jobb, åkte hem i vår vanliga bil i det vanliga vädret, satte mej i den vanliga soffan med det vanliga efter-jobbet-kaffet.
Den här dagen kommer förmodligen inte att finnas med i min eventuella biografi i framtiden, för nästa vecka kommer jag ha glömt bort den.
Ett litet plus fanns det dock.
Soppan och det goda brödet vi åt till kvällsmat. Blev du sugen? Så klart ska du får recepten...
Brödet blev ett eget recept idag. Tänkte göra mina favoritmorotsbullar. Men insåg lite sent att det bara fanns en ynklig liten morot, så jag improviserade lite.

Bullar med morot och valnötter
Till ca 16 st behöver du:
1 pkt jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
1 fint riven morot
1 dl hackade valnötskärnor
2 msk brödsirap
1 1/2 tsk salt
1 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl.

Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken/fettet. Blanda i morot, nötter, sirap, salt, kli, graham och nästan allt mjölet. Arbeta degen ordentigt. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite. Dela degen i 16 delar, rulla till bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 12 minuter.
Låt svalna på galler.

Blomkålssoppa med Curryäpplen
Till 4 portioner behöver du:
1 gul lök
1-2 tsk curry
1 msk rapsolja
2 potatisar
1-2 äpplen
1 blomkålshuvud
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, vitpeppar

1 äpple, 1/2 msk olja, 1 tsk curry

Hacka löken och fräs den med curry i oljan någon minut. Skär potatis och äpplen i småbitar och dela blomkålen i buketter. Tillsätt alla grönsakerna och låt fräsa ett par minuter till.
Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka 15-20 minuter.
Finfördela med stavmixer. Smaka av.
Fräs äpplet i olja och curry. Lägg i soppan vid servering.

Inga kommentarer: