tisdag 26 januari 2010

Gröna vitlökbaguetter


Vännerna som var här i lördags fick faktiskt inte bara världens godaste kaka. Dom fick väldigt gott bröd också. Grönt bröd. Det ser inte jätteaptitligt ut, men oj, vad gott det är.

Till 4 bröd behöver du:
25 g jäst
6 dl vatten
100g rucolasallat
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk salt
ca 16 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Mixa sallaten med 2 dl av vattnet i en mixer eller med en mixerstav. Värm resten av vattnet till fingervarmt i en kastrull. Häll lite av det ljumma vattnet över jästen och rör tills den löste sej.
Tillsätt resten av vattnet, det gröna vattnet, skalad och pressad vitlök, olja, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills degen släpper bunkans kanter. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat arbetsbord och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 4 bitar. Forma bitarna till smala längder och lägg dom på en bakpappersklädd plåt. Låt längderna jäsa utan bakduk i 30 minuter.
Skåra dom med en vass kniv.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca 15 minuter.
Låt svalna på galler.

1 kommentar:

dyermaker sa...

Åh! Detta måste testas! :9