fredag 4 december 2009
Vörtbröd
Nu har den infunnit sej på riktigt! Julkänslan!
Jag har lyssnat på enbart julmusik och bjällerklang i två dagar nu och jag gör bara saker som känns juliga. Jag försöker i alla fall... Ibland kommer ju verkligheten ock klappar på porten och det går ju inte alltid att ignorera eller mota bort. Den biten som är svårast att bli av med är nog min käre sambo... Julmys är inte riktigt han kopp te, kan man säga. Han har visserligen inget emot mina kakor, men han är lite svårflirtat när det gäller Bing Crosby och Tommy Körberg när dom vältrar sej i julen.
Men nu var det ju receptet på vörtbrödet jag bakade ni skulle få...
Till 4 limpor behövs:
33 cl porter eller mörkt öl
66 cl julmust
100 g margarin eller smör
100 g jäst
1 dl honung
1 dl mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk malen ingefära
1-2 dl russin
ca 2kg rågsikt
Smält fettet och häll i vätskan värm till 37 grader.
Smula jästen i en stor bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Häll i degspadet, honungen, sirapen, kryddorna och russinen. Arbeta in mjölet tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på arbetsbänken, dela den i fyra bitar. Forma till runda bullar eller limpor. Lägg dem på bakplåtsklädd plåt eller långpanna. Nagga med gaffel och låt jäsa ca 40 minuter. Pensla lite smält matfett mellan limporna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 30 minuter.
Pensla bröden med vatten efter gräddningen.
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips: Degen kan bakas ut till två stora julbröd som dekoreras med en del av degen. Öka då gräddningstiden med 10-15 minuter. Lägg ev över lite folie om bröden vill brännas.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar