tisdag 10 november 2009
Lingonbröd
Bakade detta goda, söta bröd idag. Prova det! Lingon och råg passar så himla bra ihop.
Till 2 limpor behövs:
50 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl honung
1 tsk salt
2 dl lingonsylt
2 dl grovt rågmjöl
ca 11 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Ljumma vatten och honung till fingervarmt och häll blandningen över jästen. Rör tills det löst sej.
Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i två bitar och forma dem till släta längder. Lägg längderna i var sin smord brödform (1 1/2 l) och låt limporna jäsa i 45 minuter.
grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, ca 45 minuter. Låt bröden vila en liten stund i formarna innan de stjälps upp. Linda in bröden i bakdukar och låt kallna på galler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
hum, ska baka bröd imorgon, det e bestämt. Kanske skulle pröva detta... men får nog ta rågsikt och vetemjöl...det funkar nog:)
oh ser smaskens ut, ska visa för mattias!
han är ju den som bakar här hemma för enligt honom kan jag varken laga mat eller baka... hmm
Skicka en kommentar