söndag 17 oktober 2010

Höstskörd och Ugnsväder

Igår var nog den finaste höstdagen detta året. Solen strålade från klarblå himmel och dom sista höstfärgerna sprakade ikapp. Jag tror inte det finns någon vacker dag under någon annan årstid som kan slå det. Underbart!
Vår lilla Ölandstok strålade ikapp med solen trots frostnätter.
Jag passade på att, i sista sekund, plocka in vår ganska imponerande vindruvsskörd.
Problemet nu är att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den. Förra året kokade jag saft på den. Då fick jag inte lika stor skörd. Nu går jag faktiskt och klurar på om jag skulle våga mej på att göra vin. Kan man verkligen lyckas med det? Nån som har provat?

Kylan igår uppmuntrade dessutom till att ugnen skulle användas till nåt.
Faktiskt lagade jag både middag och bakade bröd, senare på kvällen i just ugnen. Det blev så varmt och gott i både kropp och hus.
Till middag blev det pumpa a´ la River Cottage.

Stuffed Butternut Squash
1 stor eller 2 små butternutpumpor
1 vitlöksklyfta, finhackad
ca 50 g smör
lite oliv- eller rapsolja
75g valnötter, lätt rostade och grovhackade
200g blåmögelost eller smulig getost
2 tsk hackad timjan
1 msk flytande honung
salt
peppar

Tvätta pumpan ordentligt och dela den i två på längden. Gröp ur frön och "trådar" Lägg halvorna i långpannan. Fördela vilök och smör över halvorna, salta och peppra och ringla sedan över oljan. Ställ in i ugnen på 190 grader och låt dom stå där i ca 1 timme eller tills fruktköttet är väldigt mjukt.
Ta ut pumporna och gröp ur det mjuka kryddade fruktköttet. Spara en cm fruktkött längs kanterna, så behåller pumpan sin form.
mosa ihop pumpaköttet med timjan, ost och nötter (spara lite för att strö ovanpå). Smaka av. Skeda tillbaks fyllningen i pumpahalvorna och strö över det sista av nötter och ost. Ringla över lite honung. Ställ tillbaka hela kalaset i ugnen och låt halvorna gratineras i 15 minuter.
Servera med en god sallad.

Ljusa Klilimpor 2 limpor

Vetekli, som är malt av vetekornets skal, gör brödet saftigt och mer fiberrikt.

25 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetekli
11-12 dl vetemjöl
1 dl vetekli till garnering

Smula jästen i en bunke. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, honung, salt, kli och nästan allt mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp och knåda degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar. Forma varje bit till en slät rulle. Rulla degrullarna i vetekli och lägg dem i två välsmorda brödformar, ca 1 1/2 liter. Nagga bröden och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
Låt bröden stå kvar i formarna 5 minuter innan de stjälps upp på galler och får kallna.

Inga kommentarer: