måndag 8 februari 2010

Rågbitar


Kolla! Det räckte med att skriva att det var bakdags, så blev jag sugen på nybakat bröd med lite smör som smälter och en kopp te.
Så jag dök med huvet före i hyllan med kokböcker och hittade detta receptet i en bok som heter "Recept på BRA MAT som inte är dyr". Överst på alla sidorna i den står det vad maten kostar per portion eller sats. Just dessa rågbitar kostar tydligen mellan 7,50 och 10 kr. Den är visserligen tryckt -94, men i alla fall...

Till 24 st rågbitar behöver du:
50 g jäst
50 g margarin eller 1/2 dl olja
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk sirap
13 dl rågsikt

Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull, häll i vattnet och värm det till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degspadet och häll sedan i resten av vätskan. Tillsätt salt, sirap, och nästan allt mjöl. Spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen smidig. Jäs den övertäckt i bunken i 30 minuter.
Knåda degen några minuter på mjölat bakbord. Platta sedan ut den i en smord långpanna. Skär degen med mjölad kniv i 24 bitar. Jäs bitarna övertäckta i 30 minuter. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, i ca 20 minuter.
Låt kallan på galler under bakduk.

2 kommentarer:

dyermaker sa...

Åh... nybakat... med smältande smör (eller kanske Bregott Havssalt?)... smarr!

Erica sa...

Ja! Det är ju ungefär det bästa som finns...