tisdag 22 december 2009

Julgott!


Tänkte dela med mej av lite julklappsrecept så här i sista sekunden. Jag vet ju att det alltid finns nån man inte vet vad man ska ge. Eller så har ni, som jag, liksom inte riktigt hunnit med i år. Dom senaste dagarna har jag haft full upp med att titta på den vackra snön som vi, för en gångs skull, har fått till och med här i Göteborg.
Kanske kan något av detta passa?

KnäckBräck i micron
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl socker
1 1/2 dl ljus sirap
4 dl rostade nötter och frön

Blanda grädde, socker och sirap i en stor microsäker skål. Kör i ca 10-12 minuter på högsta effekt. Gör ett kulprov.
Blanda ner nötter, frön och smör. bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
bryt eller skär i bitar. Förvara i kylen.


ChokladFudge
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk kakao

Blanda grädde, socker sirap och smör i en tjockbottnad kastrull som rymmer minst 2 liter.
Koka upp och koka till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125 grader, ca 40 minuter. Rör ganska ofta.
Tillsätt kakao när smeten är färdigkokad och häll den i en bakplåtpappersklädd form (ca 13x20 cm).
Låt stelna och skär sedan i bitar. Förvaras kallt.

Knäckebröd med massor av frön
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme.
Knåda degen och dela den i 3 delar. Kavla ut varje del med mycket rågmjäl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i vackra former.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. passa så att det inte blir bränt.
Förvara i burk.

1 kommentar:

dyermaker sa...

Erica... vilka helt ljuvliga saker du gör!!!