måndag 23 november 2009

Äpplegelé med timjan.


Nu börjar julklappskoket!
I år blir det ätbara, hemgjorda julklappar till dom närmast sörjande. Finns inga pengar att köpa några för och med den härliga A-kassan att förlita sej på, vet man inte om det kommer några heller...
I alla fall har vi massor av äpplen och timjan hemma, eftersom det har gått att plocka utanför dörren. Dessutom har man inte några pengar att gå ut och roa sej för på helgerna, då kan man passa på att fixa med sånt här (om man vill ha lite hjälp av sambon att skala och hacka)...
Här är ett bra recept på en god gelé som jag antar är god till diverse kött.

2 kg syrliga äpplen
1 liter vatten
9 dl socker per avrunnen liter saft
2 msk timjan

Skär äpplena i sockerbitstora tärningar och koka upp vattnet i en stor gryta.
Lägg äpplebitarna i det kokande vattnet och koka under lock i ca 10 minuter, tillfrukten blivit mjuk.
Häll moset i en silställning över en bunke och låt självrinna i 30 min.
Mät upp saften från bunken. För varje liter saft ska 9 dl socker tillsättas sedan. Koka saftblandningen 2 minuter utan lock på grytan.
Lyft bort grytan från värmen och tillsätt sockret lite i taget och sedan timjan. Rör om tills allt sockret har löst sej.
Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra om i 10 minuter.
Gör ett geléprov. Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den. Dom sista dropparna som lämnar skeden ska va "geléiga".
Ta grytan från värmen och låt svalna i 5 minuter.
Nu är den klar att ösas över i burkar.
Ställ kallt.

Inga kommentarer: